DOLAR 32,5330 0.25%
EURO 34,8753 0.35%
ALTIN 2.430,14-0,33
BITCOIN 0%
Lefkoşa
°

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
50 Eserin yer aldığı “Bellek” Baskı Resim Sergisi dün akşam açıldı

50 Eserin yer aldığı “Bellek” Baskı Resim Sergisi dün akşam açıldı

ABONE OL
20 Ekim 2021 12:13
50 Eserin yer aldığı “Bellek” Baskı Resim Sergisi dün akşam açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi’nin, 50’nci kuruluş yıldönümü kapsamında, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde organize edilen “Bellek” Baskı Resim Sergisi açıldı.

Küratörlüğü, Ayhatun Ateşin’in yaptığı sergide, Artin Demirci, Aslıhan Kaplan Bayrak, Emrah Güney, Esin Ok, Gökhan Okur, Hikmet Uluçam, İlkay Önsoy, Kadir Selçuk  Yaşa, Mediha Sevinç, Mesut Eren, Mine Okur, Mustafa Öztunç, Raif Kızıl, Selçuk Yalovalı, Sibel Kırık, Umut Germeç ve Yücel Yazgın’ın, Kıbrıs’ın efsaneleri, tarihi, mitolojisi, mimarisi ve doğal güzelliklerinden  esinlenerek hazırlanan 50 Baskı Resmi sergileniyor.

Sergide yer alan eserler, daha sonra oluşturulacak Ulusal Bellek Müzesinde yer almak üzere Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi’ne bağışlandı…

Serginin açılışı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın küratör Ayhatun Ateşin eşliğinde, 1964-65 yılları arasında basılan Mücahit Gazetesinin kapağını baskı tekniğiyle resimleştirilmesi ve imzalamasıyla gerçekleştirildi…

Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü  Ejdan Sadrazam, KKTC ve Türkiye’den 18 sanatçının eserlerinin yer aldığı serginin 6 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu  belirterek, tüm sanatçılara teşekkür etti.

Küratör Ayhatun  Ateşin de arşivlerin milletin hafızası olduğunu ve geçmişle gelecek arasında köprüler kurduğunu belirterek, yaşadıkları ülkeden ilham alarak eserler yaratan sanatçıların da farklı yöntemlerle  toplumun belleğini anlattığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise dairenin  kuruluşuna büyük destek veren Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı andı.

Daire’nin Kıbrıs Türk Halkı’nın bu topraklarda, siyasi, sosyal, kültürel ve her alanda verdiği mücadelenin kayda geçerek, geçmişten geleceğe aktarılması amacıyla oluşturulduğunu anımsatan Tatar, Kıbrıs Türk halkının mücadelesinin arşivlerde kayıtlı olmasının önemine vurgu yaptı.

Tatar, Daire’nin 50’nci yılının, Kıbrıs kültürü ve değerlerini yansıtan  anlamlı bir sergiyle taçlandırılmasının önemine işaret ederek, katkı koyan tüm sanatçıları kutladı.

Milli ruhun yaşatılması,  Kıbrıs Türk halkının milli mücadelesinin devamı  için zor şartlarda ve kıt olanaklarla birçok basım yapıldığını anımsatan Tatar, bunlara ulaşabilmenin önemine işaret etti.

Uluslararası camiada sürdürdükleri mücadelede de Kıbrıs Türk halkının geçmişinin arşivlerle kayıt altında olmasının büyük önem taşıdığına vurgu yapan tatar, Milli Arşiv  ve Araştırma Dairesi’nin  geçmişe ait belgelerin kaydını  tutarak muhafaza etmek yanında, araştırmalarla günümüz ve geçmişe yönelik  tarihi de kayda geçirerek arşivi  zenginleştirmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel mücadelesinin devam ettiğini belirten Tatar, bunun daha da güçlenmesi için toplum bilinci ve belleğinin zenginleştirilerek güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Tatar, Cumhurbaşkanlığı olarak, Daire’nin  gelişmesi kalkınması ve daha güçlü şekilde  ileriye taşınması için ellerinden gelen desteği vereceklerini  kaydetti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.