istanbul manzara

Araçlar 42 yıl sonra iade ediliyor
248 okunma

Araçlar 42 yıl sonra iade ediliyor

ABONE OL
2 Ekim 2016 11:30
Araçlar 42 yıl sonra iade ediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiliz üslerinde Kıbrıslı Türklere ait terk edilmiş araçlarını almak için başvuran araç sahiplerinin, 15 gün içinde araçlarını alması bekleniyor.

araba2

İngiliz üslerinde Kıbrıslı Türklere ait terk edilmiş olan 400’ün üzerindeki araç için 50 başvuru yapıldığı öğrenildi. Önümüzdeki iki hafta içinde, araçların sahiplerine iade edilmesi sürecinin başlaması bekleniyor.

Episkopi (Piskobu) İngiliz Üssü’ndeki alanda 42 yıldır Limasol bölgesinde yaşayan çok sayıda Kıbrıslı Türk’e ait araçlar, İngiliz Üs Yönetimi başlattığı girişimle sahiplerine teslim için hazırlanıyor.

Son başvuru süresi 20 Eylül’de doldu

İngiliz Üsleri tarafından geçtiğimiz temmuz ayında, 1974 yılında üsler içinde kalan Kıbrıslı Türklere ait otobüsler, arabalar, traktörler ve motorların sahiplerine araçlarını almaları için çağrıda bulunulmuştu. 12 Eylül tarihine kadar, Üsler bölgesindeki araçların sahipleri ve yakınları tarafından devralınmasına ilişkin başvuru kabul edileceği açıklanmıştı. Bu süreden sonra başvuruda bulunmayan araçların imha edilmesi opsiyonun uygulanacağı belirtilmişti.

Başvurular, Beyarmudu Belediyesi ve İngiliz üslerine yapıldı. Son başvuru süresi ise 20 Eylül’e kadar uzatıldı. Bu süre zarfında hem Beyarmudu Belediyesi hem de üslere yapılan başvuru sayısının, toplamda 50 civarında olduğu bildirildi.

Hurda değerindeler

Zaman ve iklim koşullarıyla birlikte 2001’de üslerde yaşanan yangından dolayı araçların hepsinin kötü durumda olduğu, hiçbirinin yolda kullanılamayacağı, sadece hurda değerinin olduğunu biliniyor.

Buna rağmen, İngiliz makamları bu araçları, geri dönüşüm yapmadan önce, sahiplerine veya ailelerin mensuplarına, araç hamili olduklarını ispatlamaları kaydıyla araçlarını almaları çağrısında bulunmuştu.

Edip: Önümüzdeki hafta toplantı yapılacak

KIBRIS’ın Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’ten aldığı bilgilere göre, hem kendilerine hem de İngiliz üslerine mail yoluyla başvurular yapılığını ve bunların hepsinin toplanarak, Dikelya’ya gönderildiğini söyledi.

Edip, belediyeye ve üslere toplamda 50’ye yakın dilekçe geldiğini belirterek, “ Gümrük Dairesi’yle görüştük. Bu araçları almak isteyenler için Pile’den geçiş sağlanacak” dedi.

Dilekçelerin hepsinin birleştirildiğini ve önümüzdeki hafta ilgili komitenin bir toplantı yapacağını belirten Edip, “Araç sahipleriyle iletişime geçilecek ve hemen teslim edilemeye başlanacak. Bunun 15 günlük bir zamana kadar gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“Manevi değeri olanlar var”

Edip, aranmayacak olan araçlar arasında iyi durumda olan bulunursa belediye olarak açık alanda sergilemeyi düşündüklerinden sözetti.

Araçların kullanılamaz durumda olduğunu, aralarında klasik arabalar, landroverlerin bulunduğunu anlatan Edip, “Bunların ötesinde manevi değerleri olan şeyler de var. İnsanlar ayrılırken arabalarına çeyizlerini, mobilyalarını koymaya çalışmışlar. Onlardan bir şey kalmadı ama yerlerde tabaklar, çatallar var. Bu tabak ve çatalların belki maddi değeri yok ama 1974’ün anılarını içinde sakladığını düşünüyorum” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0