Başbakanlık bütçesi Meclis Genel Kurulu’nda oyçokluğuyla onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi bütçelerini onaylamasının ardından Başbakanlık bütçesini görüşerek oyçokluğuyla onayladı.
Meclis’te Başbakanlık bütçesi üzerinde ilk sözü CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman aldı.

Tufan Erhürman, bütçe için üretimi arttırıp istihdamı arttırma hedefi belirlendiğini, asgari ücrette yapılacak artışın, kayıt dışılık, kapanma, işten çıkarma gibi sorunlara yol açabileceğini ancak bütçede bu durumda devletin ne gibi önlemler alacağının yer almadığını kaydetti.

Gelirlerin artma sebebinin Güney’den gelip alışveriş yapanlar olduğunu ancak Kıbrıslı Türklerin alım gücünün her gün düştüğünün görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade eden Erhürman, böyle giderse istihdamın daha da düşeceğini ve gençlerin göçe zorlanacağını savundu.

Mali Yardım Tüzüğü’nün peşine düşülmesi gerektiğini yineleyen Erhürman, hakların peşine düşülüp söke söke alınması gerektiğini söyledi.
Maliye Bakanı Alişan Şan başbakanlık bütçesi üzerine yapılan eleştirileri yanıtladı..

Pandemi döneminden bu yana yaşanan sıkıntılardan bahseden Şan, böyle bir dönemde bütçenin hazırlandığını belirtti.

Sürdürülebilir ekonomi için kalkınma programına ihtiyaç olduğunu kaydeden Şan, orta vadeli mali plan için Başbakanlık ile Maliye Bakanlığı’nın çalışmalarını büyük bir yoğunluk içinde gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bu yıl gelirlerlerde artış yaşandığını söyleyen Şan, meclis konuşmalarında gelirlerle ilgili yapılan eleştirileri tutarsız olarak nitelendirdi.

Şan, asgari ücret ve hayat pahalılığı oranlarında artışların sözkonusu olduğunu ve bu konuda olumsuz söylemlere gerek olmadığını kaydetti. Şan, bu oranların da bir denge içerisinde yapılması gerektiğini ekledi.