istanbul manzara

BM’den Yemen’deki ateşkesi uzatma çağrısı
106 okunma

BM’den Yemen’deki ateşkesi uzatma çağrısı

ABONE OL
28 Eylül 2022 11:10
BM’den Yemen’deki ateşkesi uzatma çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen’de 2 Ekim’de sona erecek ateşkesin uzatılması çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad ile Umman’ın başkenti Muskat’ı ziyaret ederek, Suudi Arabistanlı, Ummanlı ve Yemenli yetkililerle görüşmeler yaptı.

İki gün süren temaslarının ardından yazılı açıklama yayımlanan Grundberg, görüşmelerde BM’nin ateşkesin uzatılması ve kapsamının genişletilmesi önerisinin masaya yatırıldığını belirtti.

Taraflara ateşkesi uzatma çağrısında bulunan Grundberg, ateşkesin uzatılmasının, kapsamlı siyasi müzakerelere yeniden başlanmasına hazırlık yolunda ilerleme kaydetmek adına Yemenlilere fırsat oluşturduğunu ifade etti.

Grundberg, çatışan taraflara Yemen halkının ihtiyaçlarına öncelik veren alternatif yolları seçme çağrısı yaparak, savaşın yeniden şiddetlenmesinin tehlikelerine işaret etti.

Ülkede BM’nin girişimiyle 2 Nisan’da başlayan ateşkes mevcut şartlarda 2 Ekim’de sona erecek.

Yemen’deki iç savaş

Yemen’deki İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen’de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulaştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0