istanbul manzara

“Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi” ile “Millet Bahçesi” projesine karşı bölgede eylem yapıldı
  • Kibris Web Haber
  • Gündem
  • “Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi” ile “Millet Bahçesi” projesine karşı bölgede eylem yapıldı
115 okunma

“Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi” ile “Millet Bahçesi” projesine karşı bölgede eylem yapıldı

ABONE OL
27 Eylül 2022 22:10
“Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi” ile “Millet Bahçesi” projesine karşı bölgede eylem yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi” ile “Millet Bahçesi” olmak üzere iki ayrı yerleşke olarak planlanan proje için çalışmalar başladı.

Lefkoşa’da metehan bölgesinde yer alacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi 187 bin 455 metre kare; Millet Bahçesi Yerleşkesi ise 470 bin 65 metre karelik alana sahip olacak.

Millet Bahçesi’nde Amfi Tiyatro, Çocuk Oyun Alanları, Spor, Kermes alanları, Sanat Yolu, Yürüyüş Yolları, Kaykay Pisti, Bisiklet Yolu ve Meyve Bahçesi olmak üzere pek çok fonksiyonlu alan yer alacak.

Tasarımdaki hedef, nitelikli peyzaj unsurlarına sahip aktif yeşil alan yaratmak. Bu amaçla, Yerleşke Alanının sadece yüzde 1,4’ü yapı, yüzde 72,8’i yeşil alan, yüzde 25,8’i yürüyüş ve koşu yolları olacak şekilde planlandı.
Millet Bahçesine bu bağlamda, toplam 19.610 fidan dikimi yapılması hedefleniyor.

Bahçeyi çevreleyen araç yolu üzerinde farklı yerlerde, farklı fonksiyon alanlarına hizmet eden toplamda bin 145 arabalık otopark alanı da yapılması planlanıyor.

Otoparkların üzerine yerleştirilecek güneş panelleri ile enerji tasarrufu sağlanması da hedefleniyor.

Bu arada, “Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi” ile “Millet Bahçesi” projesine karşı bugün bölgede eylem yapıldı.

Ülkede bu projelerden daha önemli ihtiyaçlar bulunduğu ve projenin izinsiz olduğu iddiasıyla gerçekleştirlen eyleme bazı siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikalar destek belirtti.

Lefkoşa’da Metehan çemberinde toplanan eylemciler, burada açıklama yaptılar.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özlem Gürkut, toplumun talebinin, külliye olmadığını belirterek, yöneticilerin toplumun ihtiyaçlarına kulak vermesi adına bu eylemin gerçekleştirildiğini söyledi ve inşaatın durdurulmasını istedi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Tunç Adanır da proje için vize başvurusu yapılmadığını belirterek, projenin gayrı yasal olduğunu savundu.

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı da yapılan inşaatın hukuka aykırı olduğunu belirterek devletim tüm kurumlarının baypas edildiğini ileri sürdü.

Eylemde, projeye karşı insan zinciri de oluşturuldu

Öte yandan, Lefkoşa Türk Belediyesi, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi’ne ilişkin kamuoyuna yansıyan konularla ilgili belediyenin yasal sorumlulukları hakkında Cumhurbaşkanlığı’na iletmiş olduğu yazı ile ilgili açıklamada bulundu.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi’nin yapım çalışmaları başlamadan önce yasal olarak uyulması gereken prosedür, Cumhurbaşkanlığı’na iletildi” denildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0