DOLAR 32,5758 0.1%
EURO 35,0251 0.52%
ALTIN 2.432,350,40
BITCOIN 2084184-3.9252%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Gazili öğrencilerden model uydu projesi: HÜRDEVRİM!

Gazili öğrencilerden model uydu projesi: HÜRDEVRİM!

ABONE OL
14 Kasım 2022 13:48
Gazili öğrencilerden model uydu projesi: HÜRDEVRİM!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlki 2018 yılında gerçekleştirilen ve düzenli olarak her yıl Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen TEKNOFEST festivali ülkenin dört bir yanından binlerce öğrenciyi ve mühendis adaylarını bir araya getiriyor. Takımlarını oluşturan öğrenciler yapmak istedikleri projeyi seçip bu proje kapsamında kendilerini festivalde gösterme şansı elde ediyorlar. Bu takımlardan biri de Gazi Üniversitesi öğrencileri tarafında kurulan ‘’HürDevrim’’ takımıdır. HürDevrim takımı ‘’TEKNOFEST 2023’’ festivalinde ‘’Model Uydu’’ alanında boy gösterecek.

HürDevrim Model Uydu Takımı

HürDevrim,  uzay ve havacılık alanında çözümler ve projeler üretmek üzere, Gazi Üniversitesi öğrencileri tarafından Kasım 2021’de kurulmuştur. Takım aktif olarak Türksat 2023 Model Uydu Yarışması ve CanSat 2023 Uluslararası Model Uydu Yarışmasına hazırlanmaktadır.

Amaçları ise akademik birikim, özveri ve disiplin ışığında; uzay ve havacılık sektöründe Türkiye ve dünya adına faydalı projeler sunabilmektir. Ekibin birlikteliğini sağlayan ve ekibi birbirine bağlayan önemli etmenler takımın azmi ve kararlılığıdır.


iPhone 14’te uydu bağlantısı için tarih verildi!

iPhone 14’te uydu bağlantısı için tarih verildi!

Apple, 450 milyon dolarlık yatırım ile birlikte devreye soktuğu yeni acil durum sistemini bu ayın sonunda kullanıma sunacağını açıkladı.

Model Uydu Nedir?

Fikri ilk defa Stanford Üniversitesinde danışman olan Bob Twiggs tarafından ortaya atılan model uydu ortalama 1kg kütleye ve 1L hacme sahip olup gerçek bir uydunun yerine getirdiği görevlerin benzerlerini gerçekleştirmek için tasarlanır. Orijinal ismi “CanSat” olup ismini İngilizce kutu boyutunda uydu anlamına gelen “Can-sized Satellite”dan almaktadır.

Ülkemizde ilk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlandığı için Türkçe ismi de yine bu öğrenciler tarafından “Model Uydu” olarak belirlenmiştir.

Model Uydu Yarışmasının Sistemi ve İşleyişi

Teknofest ve Türksat iş birliği ile düzenlenen Model Uydu yarışması 2016’dan beri lisans ve lisans üstü programlardaki öğrencilerin katıldığı bir yarışmadır. Disiplinler arası ilişki gerektiren bu yarışmada elektrik-elektronik,makine ve bilgisayar mühendisliğinden öğrenciler grup çalışması yapıyor.

Model uydu yarışmasının temel gayesi uzaya belli görevler için gönderilmiş uyduların uzay çöplüğüne katılmasını önleyip Dünya’ya sağlıklı bir şekilde inmesini sağlamaktır. Uydu paraşütle pasif iniş, pervaneler ile aktif iniş yapabilmektedir. 

Uçuş yazılımı ve yer istasyonu tasarlanıp  telemetri verilerinin aktarılabilmesi gerekmektedir. Bu yarışma sayesinde mühendis adayları inovatif fikirlerini  sergileyerek hem doğaya hem de uydu teknolojisine katkı sağlamaktadırlar.

Model Uydu ‘’HürDevrim’’ Ne Aşamada?

2023 Teknofest festivalinde ‘’Türksat Model Uydu’’ alanında yer alacak HürDevrim takımı ilk prototiplerinigeçtiğimiz yıl tasarladı. 2023 Model Uydu yarışmasında iddialı olan HürDevrim takım üyeleri ‘’ Projemizin ilk prototipini 2021 Aralık’ta tasarladık. Dünya gündemini ve güncel gelişmeleri takip ettik ve bu gelişmeler ışığında projemize ekleme ve geliştirmeler yaptık.

Şu anda mevcut olan tasarımımızı 2022 Nisan ayında geliştirdik. Şimdi prototip üretme aşamasındayız.  Prototip üretiminde bize destek olması amacıyla sponsor arayışı içerisindeyiz.’’ açıklamasında bulundular.

Kurulduğu günden itibaren çeşitli etkinliklerde, toplantılarda, düzenlenen zirvelerde yer almaya çalışan HürDevrimtakımı bu etkinliklerde hem kendilerini tanıtma fırsatı elde ediyor hem de network bağlantılarını genişletmiş oluyor. Şu ana kadar Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI)EVO etkinliğiEKO İklim Zirvesi ve Mekatronik Mühendisleri Derneği Havacılık ve Uzay Konferansı etkinliklerinde yer alıp ürün tanıtımlarını gerçekleştirmiş oldular. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.