DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20703770.83801%
Lefkoşa
°

20:04

AKŞAMA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Göklerin yeni hakimi! Bayraktar Kızılelma artık uçuyor

Göklerin yeni hakimi! Bayraktar Kızılelma artık uçuyor

ABONE OL
14 Aralık 2022 18:04
Göklerin yeni hakimi! Bayraktar Kızılelma artık uçuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaptığı SİHA’lar ile adını tüm dünyaya duyurmayı başaran Baykar, bugün tarihe geçen bir adım attı. Geçtiğimiz hafta yerden teker kesen yerli insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. Bayraktar Kızılelma özellikleri ve hakkında bilinen her şey…

Bayraktar Kızılelma ilk uçuş ile tarihe geçti!

Yerli savunma sanayii şirketleri tarafından peş peşe atılan adımlar sayesinde Türkiye’nin 2021 yılı ihracat rekoru geçildi ve 4 milyar dolar bandı hedeflendi. Bayraktar TB2 satışı sayesinde tek başına 1 milyar dolar seviyesine ulaşan Baykar ise yatırımlara devam ediyor. Son olarak bugün, Bayraktar Kızılelma ilk uçuş testi tamamlandı.

Bayraktar Kızılelma için paylaşılan ilk verilere baktığımızda oldukça umut vadeden bir prototipin karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu hava aracı TB2 ve Akıncı’nın yapay zeka özelliklerinin yanı sıra F-16 ve F-35’te gördüğümüz bazı yetenekleri de beraberinde getirecek.


TUSAŞ, insansız savaş uçağını gizlice tamamladı!

TUSAŞ, insansız savaş uçağını gizlice tamamladı!

TUSAŞ tarafından gizlice geliştirilen insansız savaş uçağı için ilk uçuş tarihi paylaşıldı. İşte detaylar…

Envantere alınacak ilk modellerin subsonic yani 800+km hıza çıkması planlanıyor. Zaten bugün piste çıkan versiyon da bunlardan biri. Gelecek dönemde ise transonik (1000+ km/s) ve supersonic (1200+ km/s) şeklinde 2 farklı motor seçeneği de eklenecek.

Ayrıca TB3’lerin de kullanılacağı TCG Anadolu amfibi hücum gemisine de iniş-kalkış yapabileceğini, F-16’larda kullanılan AESA radarına sahip olacağını ve F-35 gibi gövde içerisinde mühimmat taşıyarak (ayrıca yapımında kullanılan malzemeler ve boyası sayesinde) düşük radar görünümüne sahip olacağını da söyleyelim.

Bayraktar KIZILELMA, yeni nesil savaş uçakları (F-35 ve MMU/TFX), insansız hava araçları (TB2- Akıncı, Anka ve AKSUNGUR gibi) ve istihbarat birimleri (AWACS uçakları) ile haberleşebilecek. Dolayısıyla onların gördüğü hedefleri kendi görüyormuş gibi hareket edip vurabilecek.

Asli görevleri havadan havaya olacak. Tabii havadan karaya mühimmatlarını da taşıyacak. İlk versiyonların F-16’lar ile dog fight -it dalaşı- yapıp yapamayacağı henüz belirsizliğini koruyor. Ancak ilerleyen yıllarda bunun mümkün olduğunu belirtelim.

Motor tarafında ise Baykar’ın Ukraynalı Ivchenko-Progress ile çeşitli anlaşmalar (AI-322F Turbofan Motor ve AI-25TLT Turbofan Motor için) yaptığı biliniyor. Her ne kadar Ukrayna-Rusya savaşı devam etse de halihazırda 20’den fazla motor teslimi yaptığını ve bu sürecin herhangi bir kesinti olmadan devam ettiğini biliyoruz. 

Bu yerli insansız savaş uçağı da tıpkı Akıncı’da olduğu gibi A, B ve C şeklinde farklı yeteneklere sahip en az 3 prototip ile karşımıza çıkacak. Bu araçlarda ise Ivchenko üretimi AI-25 varyantı olan AI-25TLT (16,5 kN) ve AI-322F (41 kN) kullanılacak.

Toplamda ise 4 prototip üretileceği belirtiliyor. Bunlar da 1 adet AI-25TLT Kızılelma-A, 1 adet AI-322F Kızılelma-B ve 2 adet AI-322F Kızılelma-C olacak. Ek olarak, yerli motora dönüş yönünde de bazı çalışmalar var. TEI tarafından üretilen TEI-TF6000 turbofan motorunun önce 6.000 lbf (26,5 kN) sonra da 10.000 lbf (44,5 kN) itki gücüne sahip versiyonlarının Kızılelma ile denenmesi bekleniyor.

Bayraktar Kızılelma özellikleri

Bayraktar Kızılelma özellikleri:

  • Uçuş süresi/ Havada kalış süresi: 5 saat
  • Maksimum kalkış ağırlığı: 6 ton
  • Operasyonel irtifa: 35 bin feet
  • Görev yarı çapı: 500 NM (deniz mili)/ 900+ km
  • Seyir hızı: 0.6 Mach (gelecekte 0.8+ Mach ve 1.2+ Mach hızlara çıkabilir)
  • Faydalı yük kapasitesi: 1500 kg (dahili silah istasyonları ile)
  • Yüksek manevra kabiliyeti
  • Otomatik iniş ve kalkış- seyir
  • Düşük radar izi
  • SATCOM haberleşme
  • Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış
  • AESA radarı ile uyumlu

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.