istanbul manzara

Güney Kıbrıs’ta Herkül’ü Betimleyen Mozaik Bulundu!
307 okunma

Güney Kıbrıs’ta Herkül’ü Betimleyen Mozaik Bulundu!

ABONE OL
2 Kasım 2016 20:56
Güney Kıbrıs’ta Herkül’ü Betimleyen Mozaik Bulundu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney Kıbrıs’ta Larnaka şehrindeki kanalizasyon çalışmaları sırasında Herkül’ü betimleyen Roma dönemine ait bir mozaik bulundu.

Henüz mozaiğin sadece 19 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde bir kısmı ortaya çıkarıldı, fakat yetkililer devamının da hala toprak altında olduğunu düşünüyor.

Tarihi Eserler Departmanı yaptığı açıklamada “İlk tahminlerimiz mozaiğin Herkül’ün Görevleri’nden sahneleri betimlediği ve Roma dönemine tarihlendiği şeklinde” denildi.

Ünlü bir efsane olan Herkül’ün 12 görevi arasında Nemea Aslanı’nı ve Lerna su yılanını öldürmek gibi görevler bulunuyordu. En büyük Yunan kahramanı olan Herakles bu görevleri işlediği bir günaha karşılık kefaret olarak yerine getirmişti. Herakles’in ismi Romalılaştırılarak “Herkül” haline getirildi.

Bakanlık mozaiğin, modern Larnaka kentinin üstüne inşa edildiği antik Kition kentinin, Kıbrıs’ta Roma kültürünü pekiştirmekte önemli bir rol oynadığını kanıtladığını söyledi.

Açıklamada “Fakat bugüne kadar şehirde bulunan Roma dönemi kalıntıları oldukça azdı. Bu yüzden ortaya çıkarılan mozaik, şehrin Roma dönemindeki gelişimi hakkında önemli bilgiler sunuyor” denildi.

Kıbrıs MÖ 31 yılından MS 4. yüzyıla kadar Roma İmparatorluğu’nun yönetimi altındaydı.

Tarihi Eserler Departmanı’nın içinde bulunduğu Ulaşım Bakanlığı’nın Bakanı Marios Demetriades mozaiğin olduğu yeri ziyaret etti ve mozaiğin müzeye götürülmesinin planlandığını söyledi.

Bakan “Daha önce buna benzer hiçbir keşfin yapılmamış olması da mozaiği önemli kılıyor. Niyetimiz mozaiği bir müzeye transfer edip, sergileneceği özel bir oda inşa etmek. Çünkü onu korumanın en iyi yolu bu” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0