DOLAR 32,4717 0.09%
EURO 34,8854 0.37%
ALTIN 2.432,09-0,26
BITCOIN 2020596-2.67397%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Gürkut: Sağlık çalışanlarına 3’üncü doz Biontech aşısı yapılmaya başlanıyor
  • Kibris Web Haber
  • Gündem
  • Gürkut: Sağlık çalışanlarına 3’üncü doz Biontech aşısı yapılmaya başlanıyor

Gürkut: Sağlık çalışanlarına 3’üncü doz Biontech aşısı yapılmaya başlanıyor

ABONE OL
18 Temmuz 2021 09:21
Gürkut: Sağlık çalışanlarına 3’üncü doz Biontech aşısı yapılmaya başlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, bu hafta sonu daha önce iki kez Sinovac aşısı olan sağlık çalışanlarına bir defaya mahsus olmak üzere 3’üncü doz Biontech aşısı yapılacağını açıkladı. Gürkut, sağlık çalışanlarının aşılanmasının ardından, ileride bakanlığın yaş ve risk grubuna göre önceden Sinovac aşı olan vatandaşlara 3’üncü doz Biontech aşılarını yapacağını düşündüğünü belirtti.

   İnaktif aşıların bağışıklık sistemini daha az uyardığını ancak koruyuculuğunun daha az olduğunu ifade eden Gürkut, “Sinovac, 3’üncü doz ister, diğer aşıları yapanların 3’üncü doz yapmasına gerek yok” diye konuştu.

   Dr. Özlem Gürkut, Haber Kıbrıs’ta yayınlanan Markaj programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

 “Delta virüsü 50 yaş altında etkili olacak”

  Dr. Özlem Gürkut, Avrupa’da 50 yaş altında delta virüsünün etkili olacağının öngörüldüğünü belirterek, “Sinovac aşısının delta virüsüne etkili olup olmadığıyla ilgili henüz bir çalışma yok. Sinovac aşısı yapanların zaten 3’üncü doz aşılarının zamanı da geldi. Deltaya karşı daha etkili olması için Biontech gibi MRNA aşıları yapılabilir” dedi.

 “Sinovac, deltaya karşı etkili olamayabilir”

  Sinovac aşısının 3’üncü dozunun diğer varyantlarda etkili olabileceğini ancak deltaya karşı ne kadar etkili olduğunun bilinmediğini anlatan Gürkut, “Sinovac normalde yüzde 50 koruyordu, firma 3’üncü bir doz aşının gerektiğini ve bunun MRNA olabileceğini söylüyor” diye konuştu.

“Sağlık çalışanlarına 3’ncü doz Biontech aşısı yapılacak”

   Doktorların ağır hastalara müdahale ettiğinden dolayı koronavirüs hastalığına daha ağır yakalandığına vurgu yapan Gürkut, “Hafta sonu daha önce iki kez Sinovac aşısı olan sağlık çalışanlarına bir defaya mahsus olmak üzere 3’üncü doz Biontech aşısı yapılacak. İleride bakanlığın yaş ve risk grubuna göre 3’üncü dozların yapacağını açıklayacağını düşünürüm” şeklinde konuştu.

“65 yaş ve üzerine 3’üncü doz viral vektör aşı yapılabilir”

   Viral vektör aşılarda 50 yaş altındaki kadınlarda pıhtı atma riski olduğundan bahseden Gürkut, “Çift doz aşı yapan 65 yaş ve üzerine pıhtı riski düşük olan kadınlara 3’üncü doz viral vektör aşı Astra Zeneca ve Johnson & Johnson aşısı yapılabilir.” dedi.

“Sinovac dışında aşı yapanların 3’ncü doza ihtiyacı yok”

   Johnson & Johnson aşılarının koruyuculuğunun yüksek olduğu için tek doz yapıldığını anlatan Gürkut, bu nedenle ikinci doza gerek olmadığını vurguladı. Tek doz aşı yapanların bile hiç aşı yapmayanlara göre daha avantajlı olduğunu aktaran Gürkut, “İnaktif aşılar bağışıklık sistemini daha az uyarır ancak koruyuculuğu daha azdır. Sinovac, 3’üncü doz ister, diğer aşıları yapanların 3’üncü doz yapmasına gerek yok” diye konuştu.

HABERKIBRIS

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.