istanbul manzara

Hayvancılar Lefkoşa sokaklarına sığmadı
284 okunma

Hayvancılar Lefkoşa sokaklarına sığmadı

ABONE OL
9 Kasım 2016 16:13
Hayvancılar Lefkoşa sokaklarına sığmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği; akaryakıt, arpa, süt ve su fiyatlarında düzenleme talebiyle bugün Lefkoşa’da araçlı eylem yapıyor.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile Patates Üreticileri Birliği’nin de destek verdiği eylem nedeniyle üreticiler traktörler ve kamyonlarla Başkente geldi.

Gönyeli ve Hamitköy çemberlerinde toplanan üreticiler, 150’yi aşkın araçla Lefkoşa’ya Küçükkaymaklı’dan birlikte girdi.

Üreticiler, önce Meclis önüne geldi. Polis, Meclis ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği boyunca geniş güvenlik önlemi aldı.

Üreticiler, traktör ve kamyonlarına, “Ekonomik akıl dediniz anamızı ağlattınız”, “Kepçeyle alıp kaşıkla bile vermiyorsunuz”, “Vatan-toprak-emek-üretim, değerini bilmediniz”, “Üretici bu ülkede zurnanın son deliği mi?” gibi pankartlarla KKTC ve TC bayrakları astı. Üreticilerin bazıları, eylemde korna yerine hayvan çanı da kullandı. Meclis önünde, okuldan çıkıp eve gitmek üzere olan ilk ve ortaokul öğrencileri de üreticilerin araçlı eylemini merakla izledi.

aracli-eylem-3

NAİMOĞULLARI: “ÜRETİCİYİ BATIRDINIZ, TEFECİLERE TESLİM ETTİNİZ”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Meclis önündeki konuşmasında, hayvan üreticisinin evine ekmek götüremeyecek, çocuklarına harçlık veremeyecek duruma geldiğini söyledi, “Üreticiyi batırdınız, tefecilere teslim ettiniz. Süte para yok, kuzu dibe vurdu, ineği arayan yok. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor, ne yapalım? siz söyleyin” ifadelerine yer verdi.

Akaryakıt başta olmak üzere bütün girdi maliyetlerinin zamlandığını belirten Naimoğulları, Güneyle Kuzeyin süt ve akaryakıt fiyatlarını kıyaslayarak, “Güneyde üretici 1 litre sütle 1,5 litre motorin, kuzeydeki üretici 3 litre sütle bir litre motorin alabiliyor. Akaryakıta 10 ayda 60 kuruşluk zam geldi” dedi.

Naimoğulları,”Bu üretici; akaryakıt, arpa, yem, elektrik zammını kaldıramaz. Bir ton suyu 6 TL’ye alamaz. Kepçeyle alıp kaşıkla bile vermiyorsunuz” ifadesine de verdi.

“ANLATIYORUZ, ANLAMIYORLAR, KÖYLÜYÜ SEÇİMDEN SEÇİME GÖRMEYECEKSİNİZ”

28 yıldır veteriner hekimlik, 14 yıldır da birlik başkanlığı yaptığını söyleyen Naimoğulları, gelen giden tarım bakanlarına, hükümetlere aynı şeyi söylediklerini belirterek, “Anlamadılar, anlamıyorlar. Köylüyü seçimden seçime görmeyeceksiniz” şeklinde konuştu.

“SABAHA KADAR ÜRETİCİLERİ ARAYIP EYLEMDEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR…AYIPTIR”

Eylemi sürdürmekle ilgili kararlılıklarından söz eden ve haklarını almadan Lefkoşa’dan ayrılmayacaklarını ifade eden Naimoğulları, “bazı yetkililerin dün akşam sabaha kadar üreticileri arayarak eylemden vazgeçirmeye çalıştığını” söyleyerek, “ayıptır” ifadesine yer verdi.

Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile bürokratlarının üreticiyi bölücü açıklamalarda bulunduğunu da savunan Mustafa Naimoğulları, tarımda ekonomik akıldan söz edildiğini ifade etti, “Ekonomik akıl üreticinin cebindekini almak, desteği kısmak, üreticiyi batırmak mı?” diye sordu.

aracli-eylem-2

“SEKTÖRDEN EKMEK YİYEN 50 BİN KİŞİYİ 5 İMALATÇIYA TESLİM ETTİNİZ”

Sütün ve arpa satışının serbest bırakılması kararını da eleştiren Mustafa Naimoğulları, “Bu sektörden ekmek yiyen 50 bin kişiyi 5 imalatçıya teslim ettiniz ” ifadesine yer verdi.

Ülkede yeterli arpa stoku olmadığını ve arpanın Rum tarafından getirildiğini de savunan Mustafa Naimoğulları, Türkiye’de Tarım Bakanlığı’nın üreticiye verdiği destekleri anlatarak, bunların örnek olmasını istedi.

Birlik Başkanı, “tarımda bütçenin sınırsız olması gerektiğini” de belirterek, su fiyatı konusunda da eleştirilerde bulunarak, “Bize belediyelerle anlaşın diyorlar, hangi belediyeyle anlaşalım? Belediyeleri de batırdınız” ifadelerine yer verdi.

Hayvan üreticilerinin traktörlerinin eleştiri konusu yapıldığını, ‘pahalı traktörler kullanıyorlar’ gibi açıklamalar yapıldığını da söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Traktörler, hibe programlarından alındı. Çoğu bankalara ipotek. Buralara eski, tekerleği patlak traktörlerle gelsek daha mı mutlu olurlar? Biz kazandığımızla yatırım yapıyoruz ama siz cebinize atıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“VARSIN TARLALAR EKİLMEDİK KALSIN”

Eylem için hazırlıklı geldiklerini yineleyen Mustafa Naimoğulları, “Varsın tarlalar ekilmedik kalsın, zaten yağmur da yok. Biz haklarımızı alana kadar buradayız” ifadesine yer verdi.

aracli-eylem-1

MALİYE BAKANLIĞI’NIN BAHÇE KAPISINI KIRAN ÜRETİCİLER, ŞU SIRALAR DENKTAŞ İLE GÖRÜŞÜYOR

Hayvan üreticileri bir sonraki duraklarının Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık olduğunu açıklayarak Meclis önünden olaysız şekilde araçlarıyla ayrıldı.

Maliye Bakanlığına giden üreticiler, Maliye Bakanlığı’na girme kararı alarak, bakanlığın bahçe kapısını zorladı ve kırdı. Bu sırada Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, üreticileri kapıda karşıladı. Bir süre ayaküstü konuşan, birbirlerini dinleyen taraflar daha sonra Denktaş’ın davetiyle görüşmeye içeride devam etti. Ancak üreticiler görüşme teklifinin kabulü konusunda bir süre düşünerek sonra bunu kabul etti.

Basına sadece görüntü olanağı verilen görüşmeden çıkacak netice bekleniyor. Denktaş’ın üreticilerden oluşan heyetle görüşmesi su sıralar devam ediyor.

HAYVAN ÜRETİCİLERİ, SÜT, ARPA, AKARYAKIT VE SU FİYATLARINDA DÜZENLEME TALEP EDİYOR

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin, hükümetten talepleri şöyle:

“Küçükbaş hayvancıya kuraklık ve zamlara karşı destek verilmesi. Bu, arpa veya yem olabilir.

Küçükbaş hayvan sütünün alım garantisinin yasallaşması, imalatçıların hak edişi ölçüsünde koyun-keçi sütü almasının mecbur kılınması.

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında satılmıyor diye 10 Kuruş/Litre bazında indirime gidilen koyun-keçi sütü fiyatının eski fiyatına getirilmesi.

Uzun vadeli faizsiz kredi imkanlarının önü açılması. Motorine yapılan 9 kuruşluk son zammın geri çekilmesi, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) tarafından arpa fiyatlarına zam yapılmaması.

Türkiye’de ve Güneyde olduğu gibi ucuza motorinin üreticiye renkli mazot olarak verilmesi, bunun yasallaşması.

İnek sütünün taban fiyatının 1.35 TL/ litre olması. Üretilen 2 ton günlük sütün desteklenmesi. 2 tona kadar olan süte 30 kuruş /litre destek verilmesi.

Türkiye’den gelen suyun devlet desteğiyle tarımda ve hayvancılıkta kullanılmak üzere 2 TL/ton’un altında verilmesi.”

kaynak: Havadis

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0