DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20713281.16299%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
İade istedik ama son 12 yılda yakalanıp iade edilen olmadı

İade istedik ama son 12 yılda yakalanıp iade edilen olmadı

ABONE OL
10 Haziran 2019 08:15
İade istedik ama son 12 yılda yakalanıp iade edilen olmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eşkâlleri muhaceretteki memurlara geç bildirildiği için Ercan’dan ellerini kollarını sallayarak adayı terk eden,sahte isimle ve pasaportsuz otel kaydından, daha önceden hazırlanan işaretli gömü noktalarına kadar “tam organize” çalıştıkları ortaya çıkan İran asıllı iki soyguncu Türkiye emniyetine bildirildi…

2007 yılında, Lapta’da meydana gelen ölümlü trafik kazasında, Rus asıllı bir sürücü kaza sonrası adayı terk etmiş ve Türkiye’ye giriş yapmıştı. Dönemin KKTC hükümeti, suçlunun yakalanmasına ve iadesine ilişkin Türkiye’ye talepte bulunmuş ve Rus asıllı suçlu KKTC’ye iade edilmişti.

Girne’de faaliyet gösteren Senak isimli kuyumcuda meydana gelen soygunu gerçekleştiren İran asıllı J.B. (E-47) ve M.N. (E-23), soygunun olduğu aynı gün; eşkâlleri belirlenmesine karşın, önce Lefkoşa’da, ardından da çaldıkları altınları gömdükleri Mağusa’da görüldü; akabinde de, eşkâlleri, muhaceretteki memurlara ‘geç’ bildirildiği için Ercan’dan ‘ellerini kollarını sallayarak’ adayı terk etti.

Soyguncuların kimlik bilgileri, altınların da bir kısmının bulunduğu, soygundan bir gün sonra, yani Cuma günü netleşti.

Böylece İran asıllı soygunculara ilişkin kafalarda sadece tek soru kaldı; bundan sonra ne olacak?

Konuyu araştıran Kıbrıs Postası, Ercan’dan çıkış yaptıktan sonra zoraki olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş yapan İran asıllı soyguncuların, Türkiye emniyeti tarafınca tutuklanıp, KKTC’ye iade edilmeleri olasılığını irdeledi.

SUÇLULARIN İADESİ ANLAŞMASI…

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, 1988’de Türkiye ile KKTC arasında ‘suçluların iadesine’ ilişkin anlaşmasının imzalandığını ve o tarihten beri anlaşmanın yürürlükte olduğunu kaydetti.

BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI ESENDAĞLI: “BÖYLE BİR VAKA HATIRLAMIYORUM…”

1988’den bu yana KKTC’nin birçok kez Türkiye’ye ‘suçlu iadesinde’ bulunduğunu belirten Esendağlı, “Peki Türkiye’den KKTC’ye hiç suçlu iadesi oldu mu?” sorusunu “Böyle bir vaka hatırlamıyorum” diyerek cevapladı.

“PROSEDÜR GEREĞİ TÜRKİYE’DEN TALEP EDİLMELİ”

İade konusunda bir prosedürün olduğunu ve bu prosedür gereği, KKTC hükümetinin Ankara’dan talepte bulunması gerektiğini belirten Esendağlı, “Ancak bu şekilde Türkiye’deki emniyet güçleri harekete geçer, suçluları yakalar ve KKTC’ye iade eder” şeklinde konuştu.

KKTC, ANKARA’YA TALEBİNİ İLETTİ

KKTC’nin Ankara’dan, İran asıllı suçluların iadesine ilişkin herhangi bir talebi olup olmadığını araştıran Kıbrıs Postası, suçluların kimliklerinin tespit edildiği gün, iki ülke arasında gerekli yazışmaların gerçekleştiği ve resmi talebin iletildiği bilgisine ulaştı.

Bundan sonraki süreçte gözler, ‘eğer suçlular Türkiye’den henüz çıkış yapmamışsa’ Türk polisine çevrilmiş durumda.

TÜRKİYE’DEN KKTC’YE SADECE BİR KEZ İADE OLDU…

Anlaşmanın yürürlüğe girdiği 1988 yılından bu yana Türkiye’den KKTC’ye suçlu iadesi olup olmadığını araştıran Kıbrıs Postası, sadece bir kez böyle bir iadenin gerçekleştiği bilgisine ulaştı. 2007 yılında, Lapta’da meydana gelen ölümlü trafik kazasında, Rus asıllı bir sürücü kaza sonrası adayı terk etmiş ve Türkiye’ye giriş yapmıştı. Dönemin KKTC hükümeti, suçlunun yakalanmasına ve iadesine ilişkin Türkiye’ye talepte bulunmuş ve Rus asıllı suçlu KKTC’ye iade edilmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.