istanbul manzara

İbretlik ceza!
290 okunma

İbretlik ceza!

ABONE OL
13 Ekim 2016 10:07
İbretlik ceza!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, 24 gram uyuşturucu “alma, tasarruf ve verme” suçlarından yargıladığı 18 yaşındaki Nijeryalı George Ugochukwu Nwandedo’yu, 18 ay hapse mahkum etti

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, Polis Genel Müdürlüğü’ne (PGM) bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekiplerinin nisan ayında Longson Öğrenci Yurdu’nda düzenlediği operasyonda, ülkeye eğitim amacıyla gelip uyuşturucudan yakaladığı Nijerya uyruklu George Ugochukwu Nwandedo ile ilgili kararını açıkladı.

Nijeryalı 18 yaşındaki George Ugochukwu Nwandedo, yetkisiz, ruhsatsız ve kanunsuz olarak 24 gram sentetik cannabionid türü uyuşturucu maddeyi aldığı, tasarruf ettiği ve üniversite çevresindeki ismini bilmediği şahıslara sattığı için 18 ay ibret verici cezaya çarptırıldı.

Başkan Melek Esendağlı, Yargıç Murat Soytaç ve Yargıç Seran Bensen’den oluşan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, sanık aleyhine oy birliğiyle alınan kararı, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı açıkladı.

Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, öncelikle, İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz’in mahkemeye aktardığı olgulara değindi ve ülkede gün geçtikçe önlenemez bir

şekilde artan konu suçların önüne geçebilmek için etkin, caydırıcı ve ibret verici cezaların önemine vurgu yaptı.

Satma saikiyle hareket etti

Narkotik polisinin, Nisan 2016’da, Longson Öğrenci Yurdu’nun C Blok’taki 115 no’lu odasına yaptığı baskını özetleyen kıdemli yargıç, hükümsüz tutuklu olarak Nisan 2016’dan beridir Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Nijeryalı sanığın konu maddeyi satma saikiyle hareket ettiğine defa defa değindi.

Melek Esendağlı, sanık avukatı Mustafa Güder’in müvekkili lehine mahkemeye aktardığı hafifletici sebeplerden de söz ederek, sanığın avukatı aracılığıyla mahkemeden özür dileyip pişmanlığını dile getirdiğini anlattı ve ekledi:

“Sanık avukatı, sanığın, genç suçlu olup, DAÜ öğrencisi olduğunu, edindiği kötü arkadaş çevresi ve hayat tecrübesizliği eksikliğiyle konu suça karıştığını belirttikten sonra, mahkemeden ‘Ceyki’ lakablı kişinin, sanığın kullanıcı olmasını fırsat bilip konu suça ittiğini ileri sürdü. Avukat, genç yaştaki sanığa topluma kazandırıcı bir ceza talep etti.”

Bağımlılık diğer suçlara geçişte basamak

Genç sanığı itham edildiği davalardan suçlu bulup mahkum ettiklerini söyleyen kıdemli yargıç, “uyuşturucu madde alma, verme ve tasarruf” suçunun yasada 18 yıla kadar hapislik cezası öngören ciddi, vahim, ağır ve yaygın suçlar olduğunu söyledi.

Esendağlı, uyuşturucu madde suçlarının özel olarak bireyleri, genel olarak da toplum sağlığını ciddi surette kötü yönde etkilediğine dikkat çekerek, uyuşturucu madde bağımlılığının, diğer suçlara geçişte bir basamak oluşturduğuna da vurgu yaptı.

Esendağlı, toplum huzurunu bozan, toplumda kaygı yaratan konu suçların önlenmesi gerektiğini belirterek, “Sanığın alıp tasarruf ettiği uyuşturucu madde sentetik cannabinoid türünden olup, 24 gram olarak tartılmıştır. Bu miktar azımsanamayacak türdedir. Araştırmacılar tarafından konu maddenin, kimyasal yapı itibarıyla kalıcı hasarlar verdiği de açıkça ortaya konmuştur” dedi.

Sanığın DAÜ çevresindeki kişilere uyuşturucu satma saiki ile hareket edip, konu maddeyi sattığına ve gelir elde ettiğine değinen Esendağlı, sanığa, tüm durum ve şartları değerlendirdikten sonra, kamu menfaatinin korunması ilkelerine ağırlık vererek, verilebilecek en uygun cezanın hapislik olduğuna kanaat getirdi.

Melek Esendağlı, oy birliğiyle sanığı 18 ay hapse mahkum etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0