DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 0%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
İrade sokağa yansıyacak

İrade sokağa yansıyacak

ABONE OL
6 Eylül 2018 12:38
İrade sokağa yansıyacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sendikal Platform, çözüm iradesini vurgulamak amacıyla bugün yürüyüş düzenliyor. Yürüyüş, bugün saat 18.00’de Dereboyu’nun kuzeyinden başlayıp, Cumhuriyet Meclisi önünde son bulacak.

Sendikal Platform, önceki gün de Başbakan Tufan Erhürman’ı ziyaret edip, platformun hazırladığı ekonomik ve siyasi önerileri sunmuştu.

Kişmir: Sorunun kaynağı Ankara’ya olan ekonomik ve siyasal bağımlılığımız
Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Başkanı Ali Kişmir, Sendikal Platform tarafından bugün düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Kişmir, yazılı açıklamasında, “Sömürülen emeğe sahip çıkmak, ithal krizin getirisi ile yapılan zamlara karşı tepki koymak, Birleşik Kıbrıs’a ulaşmak, Kıbrıslı Türkleri aşağılayan tüm kesimlere karşı dik durmak ve toplumsal varoluşa sahip çıkmak için” bugün saat 18.00’de Dereboyu’ndaki trafik ışıklarından başlayacak Toplumsal Varoluş Yürüyüşü’ne katılacaklarını bildirdi.

İçinden geçilen krizin geçici olmadığını, ileriki günlerin çok daha kritik olmasının beklendiğini kaydeden Kişmir, özellikle dar gelirli kesimi felakete sürükleyen ithal krizin hızlı bir şekilde diğer kesimlere de yayıldığını ve her sınıfın bu krizden etkilenmeye başladığını belirtti.

Bunun toplumsal ve siyasal bir sorun olduğuna dikkat çeken Kişmir, “Sorunun kaynağı da Ankara’ya olan ekonomik ve siyasal bağımlılığımızdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki en ufak bir sarsıntının Kıbrıs’ın kuzeyinde deprem etkisi yaptığını belirten Kişmir, bağımsız bir yapıya kavuşmanın zamanı geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bunun da tek yolu bir taraftan dayatmalara karşı mücadele etmek ve kendi kendine yetebilen bir yapı yaratmak, diğer yandan ise birleşik bir Kıbrıs’a ulaşmak için var gücümüzle çalışmaktan geçmektedir. Bunları yapmadan mevcut düzen içerisinde makyaj sanatına soyunmanın sonu toplumsal yok oluşumuzu getirecektir.”

Elcil: Görüşme masasına bir an evvel oturulmalı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, halkı, Sendikal Platform’un bugün 18.00’de gerçekleşecek eylemine katılmaya çağırdı.

Elcil konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Türkiye ve KKTC’deki hükümetleri eleştirdi.

“Türkiye’yi ürkütmemek için Kıbrıs’ta TC’nin kurduğu bu çarpık sistemi değiştirmeyi düşünmeyen yöneticilerimiz, işi gücü bırakmış, Doğu Akdeniz’de savaş çıkarmak için uğraş veren AKP’li yöneticilerle ortak açıklamalar yaparak savaş çığırtkanlığı yapmaktadırlar” diyen Elcil şöyle devam etti:

“Yapılması gereken, görüşme masasına bir an evvel dönüp Kıbrıs sorununa, tarafların bugüne kadar kabul ettikleri siyasi çerçevede, ivedilikle çözüm bulmaktır. Savaşı, acıları, göçleri yaşamış bir ülkenin insanı olarak Sayın Özersay’a topluma ve ülkemize olan sorumluluklarını hatırlatırız.”

Yalınkaya: Hiçbir güç bu toplumu dizlerinin üzerine çöktürtemez
Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya; tüm halkı, bugün Lefkoşa’da “Citroen Işıkları”ndan başlayıp Cumhuriyet Meclisi önüne yapılacak olan “Toplumsal Varoluş Yürüyüşü”ne katılmaya çağırdı.

Yalınkaya yazılı açıklamasında, emekçinin alım gücünün her gün düştüğünü, hükümetin aldığı önlemlerin bu düşüşü engelleyemediği ve ithal olan bu krizin bedelini hükümetin emekçiye ödetmeye çalıştığını savunarak, “Bugün halkımızın üretici kesimleri sokakta hak arayışına başlamıştır. Üreticimizin bu eylemini selamlıyor ve desteğimizin onlarla olduğunu belirtiyoruz” dedi.

Yalınkaya şunları ifade etti:

“Değerli üyelerimiz ve halkımız, her daim olduğu gibi, bu zor süreçte de sendika olarak elimizi taşın altına koymaktan ve toplumsal varoluşumuz için meydanlara çıkmaktan geri durmuyoruz. Hiçbir güç bu toplumu dizlerinin üzerine çöktürtemez ve kendi yarattıkları krizi emekçilere ödetemez!

Bu bağlamda tüm halkımızı 6 Eylül Perşembe günü “Citroen Işıkları”ndan başlayıp Meclis önüne yapılacak olan Toplumsal Varoluş Yürüyüşü’ne davet ediyoruz. Geliniz hep birlikte haklılığımızı haykıralım ve tüm ilgili kesimlere gerekli mesajı gönderelim. Onurlu bir yaşam, onurlu bir duruşla ancak mümkün olur.”

DAÜ-SEN: İthal krizlere hayır diyelim
DAÜ-SEN de Sendikal Platform tarafından bugün düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. DAÜ-SEN’den yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk halkı olarak artık sürdürülebilir çözümler ortaya koyma ve Federal Kıbrıs hedefine emin adımlarla yürüme zorunda olunduğu kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İthal krizlere hayır demek, toplumsal varoluş mücadelesine destek olmak, krizin bedelini sadece emekçilere ödetmeye çalışan dayatma paketlere karşı çıkmak, Federal Kıbrıs hedefine sağlam bir adım daha atmak için halkımızı bugün yapılacak olan ‘İthal Krizlere Karşı Toplumsal Varoluş’ yürüyüşüne davet ediyoruz.”

İzcan: Eylemin adresi, Lefkoşa’daki TC Büyükelçiliği olmalı
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Sendikal Platform’un Lefkoşa’da düzenleyeceği eyleme destek belirtti.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, yaptığı yazılı açıklamada, tüm federal çözüm yanlılarını eyleme katılarak federal çözüm talebini hep birlikte haykırmaya çağırdı.

İzcan, “Kıbrıs’ta huzur ve rahat istiyorsak, barış, demokrasi ve özgürlük politikalarını yükseltmekten ve Ankara’nın boyunduruğundan kurtulmaktan başka yol yoktur” dedi.

“Eylemin adresi, Lefkoşa’daki TC Büyükelçiliği olmalı” diyen İzzet İzcan, Türkiye hükümetini de eleştirdi.

Felek: Hükümetin tedbirleri yetersiz
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş), Sendikal Platform’un düzenleyeceği “İthal Krizlere Karşı, Toplumsal Varoluş Yürüyüşüne” tam destek verdiğini duyurdu.

Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek yaptığı yazılı açıklamada, tüm üyelerini ve emekçi halkı yürüyüşe katılmaya çağdı.

Felek, yaşanılan ekonomik kriz ve zamların, toplumsal olarak tüm kesimleri etkilemekle birlikte, çalışanları özellikle de özel sektör çalışanlarını açlığa ve yoksulluğa ittiğine işaret ederek, Türkiye’de yaşanan ekonomik ve siyasal krizlerin, Kıbrıs’ın Kuzeyine katlanarak geldiğini söyledi.

Akaryakıta, elektriğe ve stratejik ürünlere gelen zamlara bağlı olarak adanın Kuzey’indeki tüm mal ve hizmetlerin anormal bir şekilde pahalılaşmasının emekçilerin alım gücünü ve yaşam standardını sıfırladığını söyleyen Felek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Dev-İş hükümetin aldığı tedbirleri yeterli bulmamakla birlikte, bu tedbirlerin, emeği ile geçinen kesimleri yeterince korumadığı ve yok oluş süresini engellemediğine inanmaktadır. Bu açıdan geçici önlemlerle krizin atlatılamayacağının bilincinde olan bizler, köklü çözümün, sosyal, siyasal ve ekonomik anlamda federal Kıbrıs’ta olduğunun bilincindeyiz.”

KTÖS’ten halka eyleme katılım çağrısı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, halkı, Sendikal Platform’un eylemine katılmaya çağırdı.
Elcil konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Türkiye ve KKTC’deki hükümetleri eleştirdi.
“Türkiye’yi ürkütmemek için Kıbrıs’ta TC’nin kurduğu bu çarpık sistemi değiştirmeyi düşünmeyen yöneticilerimiz, işi gücü bırakmış, Doğu Akdeniz’de savaş çıkarmak için uğraş veren AKP’li yöneticilerle ortak açıklamalar yaparak savaş çığırtkanlığı yapmaktadırlar” diyen Elcil şöyle devam etti:
“Yapılması gereken, görüşme masasına bir an evvel dönüp Kıbrıs sorununa, tarafların bugüne kadar kabul ettikleri siyasi çerçevede, ivedilikle çözüm bulmaktır. Savaşı, acıları, göçleri yaşamış bir ülkenin insanı olarak Sayın Özersay’a topluma ve ülkemize olan sorumluluklarını hatırlatırız.”

Kormazhan: Hükümet olduğunu iddia edenler, krizin faturasını halka yükledi
Sol Hareket, Sendikal Platform’un eylemine destek belirtti.
Sol Hareket adına yazılı açıklamada bulunan kurucu üyelerden Abdullah Korkmazhan, tüm çalışanları ve halkı Sendikal Platform’un düzenleyeceği eyleme katılmaya çağırdı.
Korkmazhan, “Halkımız, krizin faturasını ödemeyeceğini net bir şekilde ortaya koymalıdır” dedi.
Hükümetin açıkladığı ekonomik önlemlerin ve ekonomik kriz karşısındaki politikaların yetersiz olduğunu, önlemler içerisinde halkı koruyucu ve rahatlatıcı adım bulunmadığını ve sömürüye dayalı kurulu düzenin korunmaya çalışıldığını savunan Korkmazhan, “Hükümet olduğunu iddia edenler, krizin faturasını halkın sırtına yüklemiştir. Ne yazık önümüzdeki aylarda bu yükün ağırlığı daha da hissedilecek” dedi.
“Kriz karşısında halkı koruyucu önlemleri hayata geçirmesi gerekenler, aylardır yapılan tüm uyarılara ve önerilere kulaklarını tıkamışlar ve halkı kaderi ile çaresizliğe terk etmişlerdir” diyen Korkmazhan, şöyle devam etti:
“Çalışanlar ve işçiler, kölelik koşulları ile; esnaf, üretici ve küçük işletmeciler iflaslarla; gençler ve aileler göç ile; halkın büyük kesimi ise daha fazla yoksullaşmak ile karşı karşıya bırakılmıştır.”
Korkmazhan açıklamasında, esas olanın; en erken zamanda federal bir çözüme ulaşmak olduğunu kaydetti.

Alkım: Yetersiz ve hatalı ama katılacağız
Devrimci Komünist Birlik (DKB), Sendikal Platform’un gerçekleştireceği eyleme destek belirtti.
DKB Sözcüsü Yusuf Alkım konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Sendikal Platform’un ekonomik krize karşı yapılması gerekenler konusunda gerçekleştirdiği çalıştayın sonuçlarını değerlendirdi.
Çalıştaydan çıkan sonuçlardan bazılarını destekleseler de Sendikal Platform’un kriz ile ilgili yaklaşımına bütünlüklü olarak bakıldığında “yetersiz ve hatalı” bulduklarını dile getiren Alkım, yine de eyleme destek verdiklerini kaydetti.

ÇAĞ-SEN: Ülkesini ve halkını seven her birey eyleme katılsın
Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), halkı Sendikal Platform’un gerçekleştireceği eyleme katılmaya çağırdı.
Konuyla ilgili Çağ-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, “Yaşanmakta olan Türk Lirası krizi bir kez daha göstermiştir ki, Kıbrıslı Türk toplumunun kendi ayakları üzerinde duran ekonomik yapıya ve kendi kendini yöneten bir siyasi sisteme ihtiyacı vardır” denildi.
“İçinde bulunulan durum, Kıbrıslı Türk toplumunun yarınlarını karartacak kadar kötü bir durumdur. Kabul edilip sineye çekilmesi mümkün değildir” ifadelerine yer verilen açıklamada, ülkesini ve halkını seven her bireyi eyleme katılmaya çağırıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.