istanbul manzara

Masalsı bir kitaptan fırlamış köy mutlaka gitmelisiniz işte tüm detaylar
305 okunma

Masalsı bir kitaptan fırlamış köy mutlaka gitmelisiniz işte tüm detaylar

ABONE OL
15 Eylül 2016 21:55
Masalsı bir kitaptan fırlamış köy mutlaka gitmelisiniz işte tüm detaylar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amsterdam’dan kolaylıkla ulaşılabilecek Giethoorn tam bir masal kasabası. Döndükten sonra bile gördüğünüz manzaralar aklınızda bir yerlerde, huzurlu duygusu ise içinizde dolaşıp duruyor.

Kusursuz Giethoorn’a karakteristik bir hava veren ve burayı masalsı yapan özellik kanallar, minik köprüler ve çiftlik evleri.

Dünyanın pek çok şehrine Venedik’le benzerliği varsa ‘Kuzeyin Venediği’ gibi isimler takılması adetten olsa gerek. Giethoorn da kanalları ve Venedik gibi nefes kesici güzelliği ile ‘Yeşil Venedik’ olarak anılıyor.

 

‘Unesco Dünya Mirası’ listesinde

Hollanda’nın kuzeyinde yer alan Overijssel eyaletinin De Wieden ve De Weerribben adındaki doğa reservlerinin ortasında yer alan Giethoorn ‘Unesco Dünya Mirası’ listesinde.

Gerçek olamayacak kadar güzel kasabanın nefis evlerinin arasında tekne ile gezerken bazı evlere sadece kanallardan ulaşılabildiğini ve postacının bile mektupları tekne ile evlere yanaşarak dağıttığını görüyorsunuz.

90 km. uzunluğundaki kanallar arasında kano ve teknelerle dolaşmak ne kadar keyifli olsa da kanal boyunca yürüyüş yollarını kullanmak ya da bisiklete binerek gezmek beğendiğiniz köşelerde ve köprülerde daha fazla zaman geçirme şansına olanak sağlıyor.

 

Masalsı dünya

Kendi masal dünyanızda yaşamak isterseniz, Giethoorn köyüne taşınmak isteyebilirsiniz. “Hollanda’nın Venedik’i’“ diye de bilinen, 1230’lu yıllarda kurulan bu büyülü köy, çoğu insanın sadece hayal edeceği türden bir köy.

Yolların ya da modern taşıt yolunun olmadığı bu köyde sadece kanallar var. Bu kanalları birbirine bağlayan 176 tane de köprü…

Turistler, araçlarını köyün dışında bırakmak zorundalar ve köye ulaşımlarını yürüyerek ya da kayık aracılığı ile yani gürültüsüz taşıt olan fısıltı kayık ile yapıyorlar.

Giethoorn köyünün yolları yok!

Dolaşmak için yol yok değil elbette… En yaygın ulaşım aracı, gürültüsüz taşıtlar olan Fısıltı Kayıkları.

Huzur, bu köyün adı… Dyacağınız en yüksek ses muhtemelen ördeğin vak vak sesi… Köyün ilk sakinleri, yıllar boyunca çok sayıda turba, bataklık ve delikler buldu. Sonunda bu delikler göllere dönüştürüldü. Yeniden yaratılan adalar 176’dan fazla köprü ile birbirine bağlandı.

 

Nasıl gidilir?

Giethoorn’a Amsterdam’dan tren ve sonrasında otobüse binerek 3 saatlik bir yolculuk sonrası ulaşmanız mümkün, bu yolculuk ortalama 45-50 Euro civarı tutuyor. Araba ile ise 1,5 saatte ulaşabilirsiniz ve araba kiralamak eğer 4-5 kişiyseniz kişi başı 25 Euro civarına gelecektir. Google Map’te Giethoorn’u aratırken “Hollands Venetie” yazarak aratın yoksa sizi Giethoorn Noord tarafına yönlendirecektir ve burası yukarıda bahsettiğim turistik olmayan kısım.

 

Köyün içinde nasıl gezilir?

Arabanızla da gitseniz, otobüsle de gitseniz aynı yerde inip köyün iç kısmına yürümeniz gerekiyor. Bot ile gezmek olmazsa olmaz. Bisiklet de kiralayabilirsiniz ancak yolların çok dar olduğunu ve insanların da yürüdüğünü unutmayın. Bence burası bisikletle gezmek için ideal olmayan bir köy.

Nerede kalınır?

Aslında köyü günübirlik gezmeniz yeterli olacaktır. Yine de kalmak isterseniz B&B’lere ya da prefabrik tarzı konaklama yerlerine bakabilirsiniz. Ayrıca kamp ve karavan alanları da var.

 

Nereleri görmeli?

Burada görülecek şey köyün kendisi. Daracık sokakları arasında yürüyüp doğasına ve evlerine aşık olup, yorulunca da kanal kenarlarında ağaçların gölgesinde yatacağınız bir yer.

En zevklisi arkadaşlarınız ile bot kiralayıp kanal ve göllerde gezmek. Elektrikli botlar çoğunlukta ve kesinlikle bunlardan kiralayın, kullanması da çok kolay. Zaten maksimum hızda bile gitseniz baya yavaş gittiğinizi fark edeceksiniz ve herkesin sizin gibi acemi olduğunu unutmayın. Bota binerken yanımıza şarap, meyve, peynir, su gibi şeyler aldık ve bot ile gezerken yedik içtik. Bunları önceden alın çünkü Giethoorn’ın içinde market bulunmuyor.

Ne yenir içilir?

Kanal kenarlarındaki restoranlarda oturup yiyip içmenizi öneririz. Yemek olarak çok lezzetli şeyler beklemeyin derim. Fratelli, Fanfare, ‘t Vonder, ‘t Acherhuus kanal kenarındaki restoranlar. Dondurma için Geythorn, göl manzarası için Smit’s Paviljoen, pancake ve krep için de Pannenkoekenhuis Jantje’ye gidebilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0