Meclis’te gündemdeki konulara ilişkin konuşmalar yapılıyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 11.40’ta Meclis Başkanı Zorlu Töre başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’da ilk olarak, Birleştirilmiş Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesi kararı ve karar oy birliği ile kabul edildi.
Genel Kurul’da daha sonra 62’nci madde gereği konuşmalara geçildi.

İlk konuşmayı Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Sıla Usar İncirli, Meclis’in bahçesinde açılan büstlerin toplumun bütün katmanları tarafından rahatsızlıkla karşılandığını söyledi.

Elektrik kesintilerinin yaşamın her alanını etkileyen bir mesele olduğunu belirten İncirli, bu sorunun giderilmesi adına hükümetin planlarının ne olduğunu sordu.
İncirli, Din İşleri Başkanı’nın bir seminerde yaptığı konuşmanın Kıbrıslı Türkleri rahatsız ettiğini vurguladı.
Bu konuşmanın tüm kadınların temel insan haklarına karşı yapılmış bir saldırı olduğunu ve bunun asla kabul edilemeyeceğini kaydeden Sıla Usar İncirli, hükümetin bu konuda gerçekçi bir adım atmadığını ileri sürerek, Din İşleri Başkanı’nın derhal görevden alınmasını talep etti.

YDP Genel Başkanı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, kış aylarında pik değerinin yükselmesi ve buhar tribünlerinim arıza yapması nedeniyle elektrik enerjisinde sıkıntı yaşandığını şuan itibarı sıkıntının aşıldığını belirtti.

Arıklı, ülkenin elektrik ihtiyacın 317 megavat olduğunu, şuan 310 megavatın üretildiğini, geriye kalan 7 megavatlık kısmın da Güney Kıbrıs’tan sağlandığını anlattı.
Temel şartın kablo ile enterkonnekte olarak bu elektriğin adaya gelmesi gerektiğine de vurgu yapan Arıklı, AKSA ile yapılan görüşmelerin belli bir noktaya gelindiğinde yine Meclis’in gündemine getireceklerini belirtti.

Arıklı Din İşleri Başkanı’nın sözleri hakkında da konuştu

Din İşleri Daire Başkanı’nın sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade eden Arıklı, “Ben de bir ilahiyat mezunu olarak söylüyorum hocamız inşallah bundan sonra haddini aşan sözler sarf etmez. Bu konu ile ilgili değerlendirmelerimizi yapıyoruz. İslam dini kadınlara erkeklerden daha fazla haklar veren bir dindir. Benim eşimde ilahiyatçıdır ve ilk tepkiyi gösterenlerden biridir. Bu konuda endişeniz olmasın” dedi.

Din İşleri Başkanı’nın önüne konan bazı kitaplardan yola çıkarak kendi yorumlarını yaptığını kaydeden Arıklı, “Bence söylenenler yanlıştı ama bu ülkede düşünce özgürlüğü var” dedi.

Maliye Bakanı Alişan Şan da elektrik kesintilerinin sebebinin sanki kendisinin ortağı olduğu bir şirkete bağlandığını içeren haberlerin yanlış olduğunu söyledi.

Şan, elektrik kesintilerinin sebebinin yaşanan teknik arızalardan olduğunu bu arızaların giderilmeye çalışıldığını hasar tespit çalışmasının ardından sigortanın gerekli tamir için ödemeyi yapacağını anlattı.