istanbul manzara

Sanatın zirvede olduğu antik kent: Zeugma
127 okunma

Sanatın zirvede olduğu antik kent: Zeugma

ABONE OL
27 Ocak 2023 16:24
Sanatın zirvede olduğu antik kent: Zeugma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziantep’in Nizip ilçesinde, Fırat Nehri kenarında bulunan ve tarihi 2 bin yıl önceye dayanan Zeugma Antik Kenti, dünyaca ünlü mozaiklere ev sahipliği yapıyor.


Roma döneminin sanat alanında zirvede olduğu yıllarda zengin villaları süsleyen mozaikler, bugün bile dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor.

Gaziantep’e yaklaşık 60 kilometre mesafede Nizip ilçesine bağlı Belkıs Mahallesi yakınlarında bulunan Zeugma Antik Kenti, 1990’lı yıllarda Birecik Barajı kurtarma kazılarıyla gün yüzüne çıkmaya başladı.

Dünyanın en büyük mozaiklerinin bulunduğu Zeugma Antik Kenti’nde yapılan çalışmalarda, Çingene kızı mozaiği, Mars heykeli Roma dönemine ait çeşmeler, hamamlar ve Fırat Nehri kenarındaki villalarda bulunan mozaikler gibi yüzlerce eser bulundu.

Bir kısmı kapalı alan haline getirilen antik kentte, Dionysos evi, Danae evi, Geometrik desenli mozaik evi gibi eserleri yerinde görmek mümkün.

Ziyaretçileri çeken antik kent

Antik kentten çıkarılan dünyaca ünlü eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor. Üstün bir sanat zevkini yansıtan mozaikler, dünyanın dört bir tarafından ziyaretçileri kendine çekiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0