istanbul manzara

Tatar: Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma ve çağrının tüm dünya başkentlerinde yansımaları oldu, algı yarattı
  • Kibris Web Haber
  • Gündem
  • Tatar: Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma ve çağrının tüm dünya başkentlerinde yansımaları oldu, algı yarattı
110 okunma

Tatar: Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma ve çağrının tüm dünya başkentlerinde yansımaları oldu, algı yarattı

ABONE OL
22 Eylül 2022 20:52
Tatar: Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma ve çağrının tüm dünya başkentlerinde yansımaları oldu, algı yarattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BRT Ana Haber’e telefonla bağlanarak New York’taki temaslarını değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, New York’ta yoğun bir diplomasi trafiği oluşturduklarını belirterek, ekibiyle birlikte birçok toplantı ve temas gerçekleştirdiklerini söyledi.

New York’taki bazı derneklerin düzenlediği toplantılara katıldıklarını ve iş insanlarıyla buluştuklarını anlatan Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ekibi ile değerlendirmeler yaptıklarını söyledi…

Tatar, Özel Temsilcisi Ergün Olgun’un da bazı ülkelerin temsilcileri ile toplantılar yaptığını belirtti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya da değinen Tatar, Erdoğan’ın konuşması ve KKTC’nin tanınması yönünde yaptığı çağrının sadece New York’ta değil tüm dünya başkentlerinde yansımaları olduğunu ve algı yarattığını söyledi.

Kıbrıs Türk Halkının egemen eşitliğinin kabul edilmesi halinde resmi müzakerelere geçilebileceğini uluslararası toplumla paylaşmakta olduklarını ifade eden Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da BM Genel Kurulu’nda 20 Eylül’de yaptığı konuşmada buna işaret ettiğini belirtti.

Erdoğan’ın, resmi müzakerelere geçilmeden önce egemen eşitlik ve eşit uluslararası toplum statüsünün teyidinden bahsettiğine dikkati çeken Tatar, bunun Kıbrıs Tük Halkı’nın hakkı olduğuna vurgu yaptı.
Tatar “Her halkın kendi hakkını tayin etmesi önemli, sayın Erdoğan Kıbrıslı Türklere uygulanan haksız ambargoların sonlandırılması ve ek olarak BM’de ilk kez KKTC’nin tanınması yönünde uluslararası topluma çağrıda bulunmuştur. Bu bir tarihtir. Bunun yankıları olmuştur. Bundan sonraki süreçte tanınma yönündeki mücadelemizi sürdüreceğiz, ikili temaslar, toplantılar ve çeşitli ortamlarda hep birlikte neden bunun gerekli olduğunu uluslararası toplumla paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Doğu Akdeniz’de artık dengelerin değiştiğini de ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rum – Yunan ikilisinin Doğu Akdeniz’de oynadığı oyuna en üst makam tarafından artık dur denildiğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Türk Evi’nde meseleleri sürekli olarak değerlendirdiklerini anlatan Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile Türk Evi’nde diğer devlet başkanları ile görüşmeler yaptıklarını ve çeşitli konuları konuştuklarını kaydetti.

Tatar “Çeşitli konuları konuştuk. Gençlerimize uygulanan spor ambargosundan tutun da bunların nasıl aşılabileceğini noktasında onların da desteklerini temin ettik. Çünkü biliyorsunuz Konya’daki İslam oyunlarına bizim gençlerimizin katılmayışını, bize ve gençlerimize yaptığı etkileri orada tekrar dile getirdim. Bu önemlidir, gençlerimizin önünün açılması ve ambargoların kaldırılması yönünde çağrılar yapmak önemlidir, bunları gündeme getirdik” diye konuştu.

Rusya’ndan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne direkt uçuşlar konusuna da değinen Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya ilişkin sözlerini hatırlattı.

Tatar, “Günün sonunda bu nasıl olacak hep birlikte göreceğiz ama benim bildiğim bir özel şirket bir girişim başlatmıştır, mutlaka Moskova’da da gerekli olayların alınması için girişimler vardır. Türkiye üzerinden touchdown ile başlayabilir daha sonra bunun önü açılabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’tan memnun döneceklerini de ifade ederek, Cumartesi günü BM Genel Sekreteri ile görüşeceğini belirtti ve Genel Sekreter’e daha önce ne söylediyse yine aynısını söyleyeceğini, resmi müzakerelere geçmek için egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statünün teyidini isteyeceklerini söyledi.BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0