istanbul manzara

Türkiye kültür varlığı kaçakçılığı komitesine üye oldu
162 okunma

Türkiye kültür varlığı kaçakçılığı komitesine üye oldu

ABONE OL
6 Haziran 2023 15:05
Türkiye kültür varlığı kaçakçılığı komitesine üye oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesiyle ilgili, UNESCO 1970 Sözleşmesi’nin yürütme organı olan komiteye üye seçildi.


AA

Geçmişte Anadolu’dan kaçırılan kültür varlıklarını başarılı operasyonlarla anavatana tekrar kazandıran Türkiye, kültür varlıklarının yasa dışı ithal, ihraç ve mülkiyet transferinin önlenmesi ve yasaklanması için alınacak tedbirleri barındıran, 1970 UNESCO Sözleşmesi’nin yürütme organı komitesine üye seçildi.

Üyelik seçimleri Paris’te UNESCO Merkez Binası’nda sözleşmeye taraf 145 ülkenin katılımıyla gerçekleştirildi. Kültür varlıklarının korunarak, ait oldukları topraklara iadesinin teşvik edilmesi açısından önem taşıyan komiteye, Türkiye’nin üyeliği 4 yıl devam edecek.

Türkiye tarafından hazırlanan; kültür varlıklarının kaçakçılığı ve tahribatını teşvik eden sosyal medya paylaşımlarının engellenmesi ile ilgili UNESCO’yu yetkilendirmeyi konu alan taslak, komiteye üye olan pek çok ülke tarafından destek görerek kabul edildi.

Önemli hukuki metin

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, kültür varlıklarının kaçakçılığının engellenmesi ve tahribatının önlenmesi alanında 1970 UNESCO Sözleşmesi’nin en önemli hukuki metin olduğunu söyledi.

Coşkun,

“Özel ve önemli bir iş oldu”

“Türkiye’nin uzun yıllardır sürdürdüğü ısrarlı çalışmalar hem yurt içinde hem de yurt dışında semerelerini veriyor. Bu manada kuşandığımız tecrübe bizi bütün ülkelerle birlikte hareket etmeye ve onlarla birlikte yeni imkanları seferber etmeye götürüyor. Bu karar da Türkiye’nin öncülüğünde ve birçok ülkenin desteğiyle gerçekleşti. Sadece bizim için değil, dünyadaki bu sözleşmeye taraf ülkelerin tamamında kültür varlıklarının kaçakçılığından mustarip olmuş bütün köken ülkeler bakımından çok özel ve önemli bir iş oldu” dedi.

Dört yıl sürecek

Kültür varlıklarının korunarak, ait oldukları topraklara iadesinin teşvik edilmesine yönelik çalışmalar yapacak komitede Türkiye’nin üyeliği 4 yıl sürecek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0