istanbul manzara

Yüksek Mahkeme Basını Uyardı!
328 okunma

Yüksek Mahkeme Basını Uyardı!

ABONE OL
26 Ekim 2016 20:40
Yüksek Mahkeme Basını Uyardı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yüksek Mahkeme, Çocuk Suçluları Yasası’na göre, sanık konumundaki bir gencin isminin, fotoğrafının veya kim olduğunu tespit edici bilgilerin yayınlanmasının suç olduğunu vurgulayarak, gazeteciliğin sorumluluk sınırları içinde yapılmasının önemine dikkat çekti.

Yüksek Mahkeme, bugün yaptığı yazılı açıklamada, 5 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz davasını önceki gün izleyen ve yazı yazan bazı gazetelerin ve haber sitelerinin Çocuk Suçluları Yasası’nı ihlal eden yayınlarda yaptığını kaydetti.

İhlali yapan gazetelerin ve haber sitelerinin ismini açıklayan Yüksek Mahkeme, söz konusu gazetelere ve haber sitelerine yasal durumun bildirildiğini, bazı gazetelerin ve sitelerin bildirimden sonra haberi geri çektiğini veya düzelttiğini ancak bazıların yayınlarına aynen devam etmeyi tercih ettiğini belirtti.

“BENZERİ İHLALLERİN OLMAMASI VE HAKLARIN KORUNMASI İÇİN TEDBİR ALINACAK”

Yüksek Mahkeme, sorumlu gazetecilik örneği göstererek haberi düzelten ya da geri çeken gazetelere ve yöneticilerine teşekkür ederek, bundan sonra benzeri ihlallerin olmaması, hakların korunması için tedbir alınacağını kamuoyuna duyurdu.

Yüksek Mahkeme’nin açıklaması aynen şöyle:

“15 yaşında bir gencin 5 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz etmesi olayı toplumumuzu derinden etkilemiştir.  Dava 24.10.2016 tarihinde okunan kararla neticelenmiştir.

Fasıl 157 Çocuk Suçluları Yasası altında genç bir suçlunun yargılanmakta olduğu bir davada sadece mahkeme personeli, taraf avukatları ve davayla direkt bağlantısı olan kişiler hazır bulunabilir.

Bunun dışındaki kişiler ancak mahkemenin izniyle duruşmayı izleyebilir. Yasa, mahkemenin özel emri dışında gazete veya haber ajanslarının gerçek temsilcilerinin dışlanamayacağına da yer vermektedir.

Bu yasal durum çerçevesinde Lefkoşa Kaza Mahkemesi, bu davada gazetecilerin davayı izlemelerini engelleyici bir emir vermemiştir.

Davayı izleyen ve davayla ilgili yazı yazan gazetecilerin bu olayı haber yaparken sorumlu gazetecilik sınırlarına uygun hareket edip etmedikleri konusunda değerlendirme yapmadan, bu safhada yasal durumu açıklarız.

“İSİM VEYA FOTOĞRAF VEYA KİMLİK TESPİT EDİCİ BİLGİ YAYINLAMA SUÇTUR”

Fasıl 157 madde 5(4) altında sanık konumundaki bir gencin ismini veya fotoğrafını veya kim olduğunu tespit edici bilgilerin yayınlanması suçtur  Birçok gazete çocuğun isminin sadece baş harflerini ve karartılmış fotoğrafını yayınlarken, Afrika ve Diyalog gazeteleri ile Diyalog G .com, Haber Kıbrıs.com, Kıbrıs Gerçek com, Kıbrıs Manşet.com, KPSS Haberleri.net, Kuzey Postası.com, PressReader.com ve Yenibakış G. com, internet gazeteleri gencin tam  ismini ve/veya fotoğrafını yayınlamışlardır.

Bu gazetelere yasal durum bildirildikten sonra, Haber Kıbrıs.com, Kuzey Postası.com, yayınlarına aynen devam etmeyi tercih etmişlerdir. Kıbrıs Manşet.com ve Yenibakış G.com, 25.10.2016 haberlerini düzeltmelerine rağmen daha eski haberleri aynen yayınlanmaya devam etmektedirler.

Diyalog G.com, Kıbrıs Gerçek.com, PressReader.com, ve KPSS Haberleri.net, derhal haberlerini geri çekmişler ve/veya düzeltmişlerdir. Sorumluluk sahibi gazetecilik gösteren bu gazetelere ve/veya yöneticilerine teşekkür ederiz.

Bu tarihten sonra benzeri olayların yaşanmaması ve haklarının korunması için tedbir alınacağını, kamuoyuna duyururuz.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0