DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20724571.26967%
Lefkoşa
°

16:56

İKİNDİYE KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
“Zeytindalı Politikası” ile adımlar atılması gerekir

“Zeytindalı Politikası” ile adımlar atılması gerekir

ABONE OL
1 Nisan 2021 09:22
“Zeytindalı Politikası” ile adımlar atılması gerekir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikasını değerlendiren Türkiye Cumhuriyeti Emekli Büyükelçisi Uluç Özülker, Türkiye’nin “kırmızı çizgilerinden taviz vermeden”, “zeytindalı politikası” ile adımlar atması gerektiğini söyledi.

Bölgedeki esas sorunun “Kıbrıs sorunu” olduğunu vurgulayan Özülker, “KKTC’nin ilan edilme zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.

‘DOĞU AKDENİZ KONFERANSI’NIN KOŞULU KKTC OLMALI’

Türkiye’nin kıyıdaş ülkelerle yapmak istediği uluslararası bir konferans çağrısı var. KKTC de buraya davet edilirse neler olur?” soruna şöyle yanıt verdi:

“Eğer KKTC uluslararası konferansa kabul görürse, burada hiçbir sorun yoktur. Herkes birbiri ile anlaşmayı yaparsa, kolaylıkla sağlanır. Toplanabilecek konferansın birinci esas koşulu KKTC olarak ortaya çıkmaktadır. Buraya AB’nin katılması vs diye düşündüğünüzde, bunlar da yine abesle iştigaldir. Doğu Akdeniz sorunu, kıyıdaş ülkelerin hak ve hukuku kapsamında çözümlenir. Yunanistan’ın burada hak ve hukuku yoktur. Kıbrıs’ı kendi toprağı olarak görmeye hakkı da yoktur. Geniş kapsamlı ele alınırsa bu konferanstan bir hayır çıkmaz.”

‘TÜRKİYE’Yİ KAYBETMEME KONUSUNDA HEMFİKİRLER’

“AB ve Türkiye arasında zeytin dalı politikası mı işliyor?” sorusuna yanıtında Özülker şunları söyledi;

“AB’nin son bildirisi, zannediyorum ABD ile birlikte hazırlanan bir bildiri. ABD’nin politikası, havuç sopa politikası. Bunu bir zeytin dalı olarak değerlendiremem. Sebebi çok basit; ‘Ya buradaki haklarından vazgeç, ya da ben seninle ilişkiyi tam manası ile seni köşeye sıkıştıracak bir konuma getirme kararlılığındayım’ diyor. Son zirve toplantısında yine ABD’nin izini görmek lazım.Halihazırda Türkiye üzerinde oynanan oyun iki yönlü olarak ortaya çıkıyor. Bu da AB ve ABD’nin, Türkiye’yi kaybetmelerinin, dengeler içinde ciddi bir zarara uğrama anlamı taşıyacağı hususunda hemfikir olduğu anlamına geliyor.”

‘MISIR’LA ANLAŞMA PEK ÇOK SORUNU ÇÖZER’

Özülker, Türkiye’nin Mısır ve Suriye ile dahası İsrail ile ilişkilerde duygusal değil karşılıklı çıkar odaklı bir politika izlemesi gerektiğinin altını çizdi. Özülker “Mısır’ın Arap alemi içinde prestiji ve yeri ayrı. Mısır’la anlaşma pek çok sorunu çözer” dedi. Yapılmak istenenin Türkiye’yi, kendi karasularına hapsetme politikası olduğuna dikkat çeken Emekli Büyükelçi, “Güney Kıbrıs, Yunanistan üzerinden ve en derin bölgelerden geçerek gidecek bir boru hattı ile doğalgazın Avrupa’ya ulaşmasının ekonomikliği yoktur.” İfadelerini kullandı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.